torstai 29. joulukuuta 2016

Talvi ja homeongelma!

Voihan talvi ja homeongelmat! Vaikka talvi täällä on vasta aluillaan, olen saanut siitä jo tarpeekseni, Suomen talvi on kylmempi mutta on se silti helpompi. Täällä ilma on todella kostea ja sisällä on ihan jäätävän kylmä, ilman villasukkia on turha kuvitella pärjäävänsä. Alkuun kun emme hoksanneet kiinnittää tarpeeksi huomiota asunnon tuulettamiseen, vaatteet homehtuivat kaappiin, tästä opimme että asunto on syytä tuulettaa huolella päivittäin ja vaatekaapit kannattaa pitää raollaan. Tämä kosteus on se mistä en tykkää, inhoan kiskoa nihkeitä vaatteita päälle kun nekään eivät täysin kuivu. Asunnothan täällä on rakenteeltaan sellaisia joista suurin piirtein tuulee läpi, voisin verrata tätä jollakin tasolla asuntovaunussa asumiseen.

Vastikään lasten huoneen katosta alkoi irtoilla maali, koska myrsky oli tuonut yläkerran asuntoon vettä, tähän vuokraisäntä totesi vain että odotellaan kuukausi niin katto on tarpeeksi kuiva maalattavaksi. :D Päivällä ulkona on lämpimämpää kuin sisällä, sää ja lämpötila vaihtelee paljon päivän aikana, jonka takia on vaikea pukea sopivasti vaatetta. Olemmekin olleet koko talven ajan enemmän tai vähemmän sairaana koko porukka. 

Suomessa muuttokuormaa tehdessäni jätin kaikki talvivaatteet kotiin koska ajattelin ettei täällä nyt niin kylmä kuitenkaan ole. Onneksi lasten koulupukuun kuuluu talvitakki, joten he ainakin pysyvät lämpimänä, lisäksi kävin Suomen reissullani penkomassa varastosta lämpimämpää vaatetta mukaani. Jotenkin välillä huvittaa kun täällä turistit kulkevat pikkumekoissaan kun paikalliset pukevat päälleet toppatakkeja. Kevät ja kesä odotan teitä, tuotte mukananne niin ihanan lämmön ja iloisen tunnelman jonka myötä koko saari herää taas talvihorroksesta.









- Liisa

3 kommenttia:

  1. Mainio blogi sinulla. ��

    Homeongelmasta: Top Choice Piscopoksen vieressä myy n. 25€:n halogeenilämmittimiä, jotka ovat kuin pieniä takkoja ja tehokas apu esim. pyykinkuivaukseen sisätiloissa. Niiden käyttö näkyy toki energialaskussa jonkin verran, mutta toimii. Toinen hintavampi satsaus olisi tietenkin varsinainen dehumidifier, pyörillä lattialla liikkuvat mallit taitavat olla esim. Top Choicessa siinä 200-300€:n välillä. Olisikohan vuokraisännällänne kiinnostusta osallistua hankintakustannuksiin vai onko hän mahdollisesti jo asennuttanut huoneistoonne ilmastointilaitteita? Seinämalleissa on myös usein dehumidify-toiminto, tosin tuo lattiamalli jostain syystä on melkeinpä liikuteltavissa olevana jopa tehokkaampi.

    Muutenhan kesän ollessa kuumimmillaan käsin säädettävä koneellinen ilmastointi (ilmalämpöpumppu) tuo suuren helpotuksen. Edelleen, energialaskussa käyttö näkyy jonkin verran, mutta sisäilman laatu paranee.

    JB Store SPB:n Mosta Roadilla tai esim. bussien 41 ja 42 reittien varrelle osuvassa Iklinin päätavaratalossaan myy sekä yksittäisiin, että parivuoteisiin lämmittimiä (electric bed warmer), jotka ovat noin muuten hyvä apu vilukissoille näin talvisin. Parivuodemallissa kumpikin saa säätää puolensa haluamalleen tasolle. (Varastoinnissa lämpiminä kuukausina kannattaa vain huolehtia, etteivät lämmitinten sisällä kulkevat sähkölangat vioitu ja aiheuta myöhemmin käytössä syttymisvaaraa.)

    Vaatekaappiin ei kannata laittaa mitään vähänkään kosteaa tai puolikuivaa, sekin auttaa. Vuokraisännän kanssa kannattaa myös käydä läpi mahdolliset halkeamat ja vuotokohdat, jotka saattavat nekin osaltaan olla homeongelmien taustalla. Eristysasiathan eivät tosiaan ole vahvimpia puolia paikallisessa rakentamisessa, mutta niihin voi pyytää kiinnittämään huomiota esim. jos jokin tietty seinä on ongelmallinen. Taloyhtiöissä omistajat toisinaan yhteistuumin tekevät eristyksiä eli jakavat keskenään kustannukset.

    Toivottavasti aikanne Maltalla on antoisa. Kävittekö muuten jo katsomassa Malta Experience -esityksen Valletassa,Mediterranean Conference Center- linnakkeessa vastapäätä ID-virastokompleksia? Esitys on hyvin laadittu ja hauska edutainment show saarten historiasta ja nykypäivästä.

    Erinomaista alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, paljon hyviä vinkkejä! Ollaan menty pelkän kaasulämmittimen voimin (joka kuulema myös tuo kosteutta). Luulen että asuntomme olohuoneessa koko seinän mitalla olevat ikkunat ovat osa syyllinen kylmyyteen.

    Tuota esitystä ei olla käyty katsomassa, kiitti vinkistä, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  3. http://www.themaltaexperience.com/ :)

    VastaaPoista